Hava Perdeleri

Hava Perdeleri

Hava Perdeleri

Hava Perdeleri , Özellikleri

  • Sessiz ve ince
  • Uzaktan kumanda
  • Enerjiden tasarruf
  • Isıtıcılı ve ısıtıcısız modeller

Tüm ısıtıcılı ve ısıtıcısız hava perdelerinin:

  • sağda, ortada veya solda fan motorlu
  • 100-120-122 mm çaplı çapraz esintili pervaneli
  • 800 mm’den 2.000 mm’ye kadar çeşitli boyları
  • uzaktan kumanda modelleri mevcuttur.
Hava Perdeleri
Hava Perdeleri

Hava Perdesi Nedir ?
Hava Perdeleri , iç ortamda bulunan iklimlendirilmiş havanın kalitesini muhafaza ederek, dış ortamda bulunan olumsuz havanın (sıcak-soğuk-kirli hava-nem-toz-sinek) iç ortama girmesini (montaj şekline göre yatay veya dikey hava akımı ile) belirli hızda hava üfleyerek perdeleme yaparak engelleyen cihazlardır.

Hava Perdesinin Amacı Nedir ? 

Hava perdesinin kullanım amacı; iç ortamda bulunan ısıtılmış veya soğutulmuş havayı muhafaza ederek enerji tasarrufu sağlamak, dış ortamdan gelecek soğuk/sıcak, tozlu, kirli havanın, haşeratların girmesini önlemeye yonelik verimli şekilde çalışarak görünmez bir kapı görevi yapmaktır. Hava perdesi her iki bölümü birbirinden yalıtmak suretiyle böler.
İki ortam arasındaki izolasyonu ortam ve mevsim şartlarına göre maksimum düzeyde sağlar. Bu sayede hem kapalı bir kapı görevi görür, hem de kapalı bir kapının yaratmış olduğu (müşteri giriş-çıkış vb.) sorunları ortadan kaldırır.

Hava Perdesi Nerelerde Kullanılır ?

  • Farklı ısı ortamlarının yaratılması istenilen durumlarda,
  • Isı izolasyonu veya muhafazasının zorunlu olduğu hallerde,
  • Çalışma ortamı konfor şartlarının muhafazasında,
  • Çalışma ortamlarının, hijyenik yaşam alanları olarak korunmasında,
  • Enerji tasarrufu ve müşteri sirkülasyonun maksimum düzeyde sağlanılmasının istediği durumlarda.
  • Hava perdeleri; oteller, mağazalar, hastaneler, marketler, restoranlar, kafeler, pasaj içi kapı-açıklıklar, sağlık merkezleri, alışveriş merkezleri, havaalanları, kuyumcular, eczaneler, soğuk odalar vb. işyerlerinde kullanılabilir.

Hava Perdesinin Verimliliği 
Hava Perdeleri nin verimliliğini artıran en önemli faktörler :

  • Kapı açıklığının korunma kalitesi – havanın tüm açıklığı kapsaması,
  • Kapı-mahal-kullanım amacı – iç ve dış ortam şartlarına göre uygun cihazın seçilmesi,
  • Doğru kurulum ve montajın yapılması,
  • Açıklık veya seçilen kapıda hava perdesinin hava akışı; kendi başına tabii sirkülasyonun olduğu ortamlarda,
  • Isı ve nem kaybını önleyen bir kapı görevi görmesi açısından önemlidir. Bunun içinde yer seviyesindeki hava akışı 1,5 – 2,0 m/s’den az olmamalıdır.

HAVA PERDESİNİN VERİMLİLİĞİ 

Hava perdesinin verimliliğini artıran en önemli faktörler :

  • Kapı açıklığının korunma kalitesi – havanın tüm açıklığı kapsaması,
  • Kapı-mahal-kullanım amacı – iç ve dış ortam şartlarına göre uygun cihazın seçilmesi,
  • Doğru kurulum ve montajın yapılması,
  • Açıklık veya seçilen kapıda hava perdesinin hava akışı; kendi başına tabii sirkülasyonun olduğu ortamlarda,
  • Isı ve nem kaybını önleyen bir kapı görevi görmesi açısından önemlidir. Bunun içinde yer seviyesindeki hava akışı 1,5 – 2,0 m/s’den az olmamalıdır.
HAVA PERDESİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

Hava Perdesi seçilirken, iklim şartları,kullanım sıklığı,kullanım şekli,kapı yüksekliği,kapı genişliği,ortam faktörü,hava perdesinin altından neler geçeceği(insan,malzeme,konveyör vs. ) faktörleri önemlidir.

Hava Perdesinin müşteri konusundada önemli yere sahip olmasından dolayı geçişlerde üfleme hızı da müşterinin fiziki durumuna(saç bozulması vs) zarar vermemesi lazım.

Ekonomik olarak tasarruf sağlamak açısındanda ortam ve hava sirkülasyonu iyi değerlendirilip optimum cihaz olmasına dikkat edilmelidir.

İdeal hava perdesi seçildiğinde, kapılardan kaçan enerjiden % 85 tasarruf sağlanabilir. Bu verim oranı, hava perdesi ve montaj şekline göre değiştiği gibi, iç ortamdaki hava dengesine göre de değişir. İç ortamda pozitif veya negatif basınç olması halinde, bu verimde düşme olacaktır.

Kullanım amacına göre Hava Perdeleri:
Hava perdeleri, kullanma amacına göre, ticari, endüstriyel ve soğuk oda tipleri olmak üzere 3 genel grupta toplanabilir.

 1- Ticari amaçlı hava perdeleri, mağazalar, oteller, restaurantlar, bankalar, marketler, hastaneler gibi, müşteri giriş çıkışlarının yoğun olduğu yerlerde kullanılır. Kapı yüksekliğine göre 2 m, 2,3 m ve 2,9 m asma yüksekliği olan tipleri vardır. Genişlikleri, kapı genişliğine göre değişebilir.

 2- Endüstriyel amaçlı hava perdeleri, kapı yüksekliği 6 m’ye kadar olan fabrika, garaj, spor salonları gibi mahallerde kullanılır. Kapı yüksekliği 4 m’ye kadar olanlarda modüler tipler, 4 m. İle 6 m. arasında olanlarda özel tip endüstriyel hava perdeleri kullanılır.

 3- Soğuk oda hava perdeleri, soğuk oda, soğuk depo kapılarında kullanılarak, malzeme giriş çıkışı esnasındaki büyük enerji kaybını önlediği gibi, soğuk oda şartlarının değişmemesini de sağlar. Avrupa nın birçok ülkesinde, gıda malzemesinin soğuk odaya transferi esnasında hiçbir yerer değmemesi zorunlu olduğundan, parçalı PVC perdelerin kullanılmasına izin verilmemektedir. Bu yüzden soğuk oda girişlerinde hava perdesi yaygın olarak kullanılmakta, bu sayede hijyen kuralları sağlandığı gibi, PVC perdeye oranla daha iyi bir enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

Montaj Şekline Göre Hava Perdesi çeşitleri:

1- Kapı üstü modeller: En yaygın kullanımı olan ve en verimli çalışan modellerdir. En fazla hava akışı kapının üst kısmında olduğundan, kapı üstünden yapılan üfleme, hava akışı ile birlikte oluşan enerji kaybını daha kolay önleyecektir.

2- Düşey hava perdeleri: Kapı üzerine montajın mümkün olmadığı hallerde veya mimari açıdan tercih edildiğinde, kapının yanına, dik olarak hava perdesi monte edilebilir. Bu durumda, hava perdesinin yüksekliği (uzunluğu), kapı yüksekliği kadar olacaktır. Kapı genişliğine bağlı olarak, hava perdesi kapının bir yanında veya iki yanında olabilir.

3- Gizli tavan tipleri: Bina girişinde asma tavan varsa hava perdesinin görünür olması istenmiyorsa, gizli tavan tipleri kullanılabilir. Asma tavan içine monte edilen hava perdesinin sadece menfezi görünür. Üfleme ve emme kanatçıkları, aynı menfez üzerinde, farklı açılarda olmalıdır.

Isıtma Enerjisine Göre Hava Perdesi çeşitleri :

Hava perdeleri, Türkiye nin iklim koşullarında genel olarak ısıtıcılı kullanılmaktadır. Ancak, sadece yaz şartlarında kullanılan güney bölgelerinde ortam havalı tiplerde kullanılabilir. Soğutma kapasitesinin yeterli olmadığı bazı mahallerde, soğutma sistemine takviye olması amacıyla, hava perdesinden yazın soğutucu akışkan geçmesi istenebilir. Bu durumda, yoğuşma tavalı özel cihaz sipariş etmek gerekir. Esasen soğutma kapasitesi fan-coiller veya hava kanallarıyla sağlandığından, hava perdesinden ilave bir soğutma beklenmez ancak yetersizlikler karşılaşıldığında, hava perdesiyle bu ilaveyi sağlamak mümkündür. Bu özel durum dışında, hava perdelerinin aşağıdaki ısıtıcı tiplerine göre de sınıflandırmak mümkündür.

1- Ortam havalı hava perdeleri.
2- Elektrik ısıtıcılı hava perdeleri.
3- Su ve buhar serpantinli hava perdeleri

Detaylı bilgi için info@gunsemuhendislik.com mail adresinden yada 0216 395 85 88 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

Kapat